Materiaalit

Jokaisella materiaalilla on omat uniikit ominaisuudet ja tällä sivulla kerron hieman eri materiaalien ominaisuuksista, jotta sinun olisi helpompaa valita sopivin.

Materiaalien alkuperä

Materiaalit tilaan niin Suomesta kuin muualta EU-alueelta. Mahdollisuuksien mukaan käytän myös EU -alueella valmistettuja materiaaleja.

Nahka

Nahka on kestävä ja monikäyttöinen materiaali. Siitä voikin valmistaa niin vaatteita, kenkiä, hansikkaita ja melkein mitä vaan. Tuotteissani käytän kasviparkittua nahkaa (vegetable tanned leather). Parkitseminen tarkoittaa että raakanahka puhdistetaan, käsitellään ja prosessoidaan kemiallisesti niin että siitä tulee kestävämpää, eikä se pilaannu. Kasviparkitsemisessa käytetään eri kasveja tai niiden osia joista saadaan niiden tanniinit prosessin käyttöön.  Näitä kasveja ovat mm. tammi, mimoosa, sumakki ja joskus jopa kahvi. Kasviparkitseminen on kaikkein vanhin tapa parkita nahkaa ja sen juuret ulottuvat jopa kahdentuhannen vuoden taakse. Italia on nahan käsittelyn johtavia maita ja siellä sijaitsevatkin maailman parhaat nahkayritykset. Itse käytän lähes ainoastaan italialaista nahkaa tuotteissani.

Remmit

Tekstiiliremmejä voi valmistaa eri materiaaleista. Materiaaleilla on joitain oleellisia eroja josta alla lisää.

Polypropyleeni

Polypropyleeni (PP) on yksi yleisimmistä remmi-/nauhamateriaaleista. Se on synteettinen materiaali jonka olennaiset ominaisuudet ovat keveys, kohtalaisen hyvä kestävyys ja edullisuus. Edullisen hintansa ansiosta se on yleinen materiaali esim. reppujen hihnoissa. PP-remmit ovat hieman paksumpia kuin muut remmimateriaalit, mutta toisaalta myös hitusen pehmeämpiä. PP kuidut eivät ime vettä itseensä ja ovat siksi kelluvia. UV-kesto on yleensä hyvä.

Polyesteri

Polyesteri (PES) on kestävä materiaali. Siitä valmistetut hihnat kestävät huomattavasti suurempia kuormia kuin PP-remmit ja niiden hankauskestävyys on myös parempi. Lämmön kesto on myös huomattavasti parempi kuin polypropyleenillä (sulamispiste n. 250 vs. 175). Polyesteriremmit voivat olla ohuempia kuin PP-remmit, mutta silti painavampia. UV-kesto on polyesterillä hyvä. Polyesteri imee vettä itseensä ja remmi ei ole kelluva.

Polyamidi (PA, Nylon)

Polyamidi eli arkikielessä nylon on erittäin kestävä materiaali. Siitä valmistetut hihnat kestävät samoja tai usein suurempia kuormia kuin polyesterihihnat. Se on myös joustava materiaali ja sillä on näistä kolmesta materiaalista paras lämmönkesto (sulamispiste n. 270 astetta). UV-kestävyys ei ole samaa tasoa kuin polyesterillä ja se imee itseensä kosteutta. Kastuessaan se venyy jonkin verran. Nylon on DuPont yrityksen tavaramerkki josta se on yleistynyt puhekieleen.

Muoviosat

Muoviosia valmistetaan monista eri materiaaleista joista yleisimpiä ovat asetaali sekä nylon. Asetaalin etuna on laaja lämpötilakesto ja erinomainen taivutusmuisti (palautuvat samaan asentoon). Asetaalista valmistetut pikaliittimet usein tunnistaa selvästä ”klik” äänestä. Nylonin etu taas on parempi korkeiden lämpötilojen kesto, kestävyydeltään muuten samankokoiset osat ovat lähes vastaavia. Tuotteistamme asetaalista on valmistettu paremmat soljet kuten 2M ja ITW Nexus.

Metalliosat (niitit, lukot jne.)

Käyttämäni metalliosat valmistetaan niin teräksestä, messingistä kuin sinkkiseoksesta. Usein metalliosat on pinnoitettu toisella metallilla tai maalilla. Kestävyys pinnoitteissa vaihtelee ja osa kestää pidempään kuin toinen. Käytän luonnollisesti myös itse omia tuotteitani arkikäytössä ja olen ollut tyytyväinen käyttämieni osien laatuun ja pinnotteiden kestoon.

Lukot

Kaikki käyttämäni lukot ovat sinkkiseosta (yleensä esim. Zamac, samakki) joka on kestävä ja kevyt materiaali. Se ei ole teräksen lailla sitkeä materiaali, vaan kuormituksen ylittäessä keston se yleensä murtuu, kun teräs vastaavasti taipuu. Alla kuvia lukoista jotta saa käsityksen niiden koosta.

musta kapea lukko
Krominen soikea lukko
Krominen pieni lukko

Avainrenkaat

Lähes käyttämäni avainrenkaat ovat teräksisiä, pieni osa messinkisiä. Hopeanväriset renkaat ovat tällä hetkellä valmistettu ruostumattomasta teräksestä.

Niitit ja muut

Niitit ovat teräksisiä tai messinkisiä, samoin D-lenkit tai O-renkaat.

Vetoketjut, kankaat, langat

Käytän ainoastaan laadukkaita YKK:n vetoketjuja. Päällyskankaina on useimmiten Cordura tai vastaava. Ompeluun käytän lähinnä Gütermannin polyesterilankoja.